Jak prać ręczniki kuchenne?

Z pewnością chciałbyś mieć miękkie, idealnie doprane ręczniki, które z każdym kolejnym praniem nie stracą swoich właściwości, a wszelkie plamy czy pozostałości po kosmetykach zostaną usunięte. Poznaj kilka sprawdzonych wskazówek, które sprawią, że każdy ręcznik będzie puszysty i pachnący, a ich użytkowanie sprawi, że poczujesz się przyjemnie otulony.

Gotować czy nie?

Zanim zaczniesz używać nowego ręcznika, koniecznie wypierz go w pralce. Dzięki temu usuniesz nie tylko nagromadzone bakterie, ale także resztki farb czy wybielacza, którymi materiał często jest traktowany. Pozwala to również zwiększyć chłonność ręcznika. By ręczniki zachowały swoją puszystość, zamiast proszku czy kapsułek użyj płynu do prania. Łatwiej go wypłukać. Proszek może zostać pomiędzy włóknami, przez co będzie szorstki w dotyku i będzie mniej chłonął wodę. Dodatkowo lepiej rozpuści się w twardej wodzie. Możesz wybrać taki, który posiada w składzie jony srebra. Pomagają usunąć wszelkie bakterie, które gromadzą się na powierzchni ręcznika, kiedy ten jest mokry. Wiele osób wygotowuje ręczniki. Jest to dobra metoda na usunięcie wszelkich bakterii, ale negatywnie wpływa na jakość tkaniny i skraca czas jego użytkowania. Jeżeli w domu masz problem z twardością wody, warto zastosować produkty, które ją zmiękczają. Dzięki temu plamy zostaną usunięte, a ręczniki pozostaną pachnące.

Jak prać ręczniki kuchenne?
Jak prać ręczniki kuchenne?

W jakiej temperaturze prać ręczniki?

Dziecięce ręczniki rzeczywiście najlepiej wygotować. Na każdym produkcie znajdziesz informację, w jakiej temperaturze należy prać materiał. Zazwyczaj jest to pomiędzy 40 a 60 stopni. Na metce odczytasz, czy w przypadku białych modeli można je wybielać, jeżeli stracą swój dawny kolor. Zawsze pierz ręczniki osobno. Jeżeli masz taką możliwość, możesz wysuszyć je w suszarce bębnowej lub na słońcu. Wysoka temperatura sprawi, że będą bardziej higieniczne. By ręczniki były bardziej puszyste, do prania możesz dodać pół szklanki sody oczyszczonej lub szklankę octu. Będą pięknie odświeżone, pozbawione nieprzyjemnego zapachu, a białe odzyskają swój dawny odcień.

Jak prać ręczniki kuchenne?

Ręczniki czy ścierki kuchenne codzienne są narażone na szereg zabrudzeń. Powstające plamy są czasami trudne do doprania. Zanim wrzucisz zaplamioną ściereczkę do prania, delikatnie ją namocz i natrzyj mydełkiem galasowym do odplamiania. Potrzyj zabrudzenia, pozostaw na chwilę i wypierz w temperaturze minimum 60 stopni. Pamiętaj, by regularnie je zmieniać na czyste, a po kilku miesiącach użytkowania wymieniać na nowe. Mokre ściereczki zawsze pozostawiaj do wyschnięcia. Podobnie jak ręczniki kąpielowe czy te do rąk. Nie wrzucaj wilgotnych do kosza na pranie wraz z innymi ubraniami. Nie tylko będą mokre, ale także będą brzydko pachnieć.

Nie należy również prasować ręczników. Ich odpowiednie rozwieszenie, a później złożenie sprawi, że  nie będą się gnieść. Prasowanie spłaszcza włókna materiału, przez co ręcznik staje się mniej chłonny i traci swoją puszystość. Dziecięce ręczniki można wyprasować, by były pozbawione bakterii i zarazków. Najlepiej ustawić temperaturę na maksymalnie 150 stopni i  prasować przez czystą ściereczkę lub wybrać parownicę do ubrań.

Jeżeli cenisz sobie miękkie ręczniki, to niezależnie od tego czy sięgniesz po te z wyższej półki cenowej, czy niższej, warto o nie odpowiednio zadbać. Dzięki temu będą przyjemne w dotyku i dobrze wchłoną wodę. Pamiętaj również o regularnej wymianie po kilku użyciach. Dzięki temu zachowasz odpowiedni standard higieny. Dotyczy to zarówno tych kąpielowych, jak i mniejszych do rąk.

Polecane wpisy