Szparagi świetnie komponują się również jako dodatek do różnego rodzaju dań.

Wiosna w pełni. Gorące dni sprzyjają popijaniu mrożonej kawy i jedzeniu lekkich dań. Coraz mniej mamy ochotę na gorące zupy czy rozgrzewające gulasze. Okres wiosenno-letni to czas sałatek z sezonowych warzyw i owoców. Są proste w przygotowaniu, łatwo zabrać je ze sobą do pracy i przede wszystkim dostarczają wielu witamin i minerałów. Nie trzeba ich podgrzewać, za to doskonale sycą. Poznaj przepisy na pyszne sałatki!

Jak gotować szparagi?

Wiele osób nie wyobraża sobie wiosny bez szparagów. Są lekkostrawne, niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, witaminy C i E, beta karotenu, kwasu foliowego, fosforu, potasu i wapnia. Najczęściej można spotkać białe lub zielone odmiany, chociaż te uprawiane we Włoszech mają także fioletowy odcień. To świetny dodatek do dań z makaronów, zapiekanek, omletów czy właśnie sałatek. W chłodniejsze dni idealnie się sprawdzą w formie zupy-krem. Zacznijmy od tego, jak gotować szparagi. Jeżeli wybierasz zielone, to wystarczy złapać za łodygę i wygiąć. Złamie się w miejscu, gdzie kończy się łykowata część, które nie jemy. W przypadku białych trzeba obrać je z włókien przy użyciu małego noża oraz pozbyć się twardych końcówek. Szparagi gotuje się na pionowo we wrzącej wodzie. Główki powinny wystawać ponad ciecz. Można dodać odrobinę cukru i masła. Czas gotowania zielonych to około 4 min, białych 7.

Sałatka Cezar ze szparagami

Z pewnością kojarzysz klasyczną sałatkę Cezar. Jej podstawą jest sałata, parmezan, jajko i delikatny sos. Możesz dodać również pokrojonego w kostkę, podsmażonego kurczaka lub chips z boczku. Niektórzy dodają również pomidorki koktajlowe. W jednym garnku ugotuj jajka na twardo, w drugim szparagi. Najpierw pokrój je w plasterki – będzie łatwiej je zjeść. Wrzuć wszystkie składniki do miski, jajka przekrój na pół i połóż na górę. Całość polej sosem – zrobisz go bardzo szybko. Wystarczą 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, sól, pieprz i odrobina soku z cytryny. Możesz także dodać nieco czosnku. Wymieszaj całość i polej z wierzchu. Na końcu posyp tartym parmezanem (może być również Corregio czy Grana Padano).

Grecka sałatka w towarzystwie szparagów

Kolejny prosty pomysł, idealny dla tych, którzy kochają greckie smaki. Wystarczy ulubiona sałata lub mix, pomidorki koktajlowe, ser feta lub typu greckiego, ulubione oliwki, papryka, szparagi oraz oliwa i przyprawy – sól, pieprz, oregano i chili. Wszystkie warzywne składniki umieszczamy w misce (lub pojemniku, jeżeli zabierasz ją do pracy). Szparagi pokrój i ugotuj, a następnie dodaj do sałaty. Ser kroimy w kostkę i dodajemy na górę. Tak przygotowaną sałatkę możesz polać oliwą wymieszaną z przyprawami lub przygotować sos winegret. Wówczas potrzebne będą 4 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżka syropu klonowego lub miodu, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i polej sałatkę.

Szparagi na śniadanie, obiad i kolację

Szparagi świetnie komponują się również jako dodatek do różnego rodzaju dań. Możesz wykorzystać je na śniadanie, na przykład do tostów czy omletu lub jako zamiennik sałatki czy ziemniaków do obiadu. Wystarczy pęczek szparagów, pomidorki koktajlowe (lub papryczkowe, jeżeli chcesz, by danie było różnokolorowe), mozzarella w formie małych kulek i w zasadzie tyle wystarczy. Jeżeli masz ochotę, możesz dodać pokrojoną w kostkę paprykę, suszone pomidory, oliwki czy ser feta. Wymieszaj całość, a w miseczce przygotuj dressing. Doskonale sprawdzi się połączenie oliwy z natką pietruszki, solą, bazylią, pieprzem i czosnkiem. Wymieszaj, polej i gotowe! Idealne solo lub w towarzystwie jajka czy mięsa.

Szparagi na śniadanie, obiad i kolację

Szparagi i truskawki

W tej propozycji bazę stanowi jarmuż, ale możesz również wykorzystać zwykłą sałatę. Szparagi podgotuj we wrzątku, a następnie wystudź i zamarynuj w oliwie z czosnkiem. Przełóż na patelnię grillową lub grill elektryczny i zgrilluj. Obok połóż pokrojony w plastry ser halloumi. W międzyczasie możesz przygotować sos. Musztardę, oliwę i ocet balsamiczny wymieszaj ze sobą. Możesz również dodać odrobinę miodu, sól i pieprz. Jarmuż porwij na mniejsze kawałki, następnie wrzuć pokrojone szparagi i halloumi. Na górę połóż kilka sztuk umytych, pokrojonych w ćwiartki truskawek i polej całość sosem. To świetna propozycja dla tych, którzy szukają bezmięsnej alternatywny na obiad.

Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywem. Po ich odpowiednim ugotowaniu są idealnie kruche i smakują wyjątkowo. Świetnie wzbogacają każde śniadanie, idealnie pasują jako przekąska do grilla czy właśnie jako dodatek do sałatek. Stwórz swój własny, autorski przepis z sezonowych składników!

Polecane wpisy